Tudnivalók

Tudnivalók a grafikai anyagleadással kapcsolatban:

A minél hatékonyabb és problémamentesebb együttműködés érdekében az alábbi információkkal szeretnénk hathatós segítséget nyújtani:

nevjegy1Grafikák leadása:
Méret:
A grafikát 1:1-es méretarányban kell elkészíteni. Pl.: Ha 85x205 cm-es rollupra szeretnénk kreálni egy anyagot, akkor pontosan ekkora méretre kell alakítani.

A kiadványszerkesztő programban ne egy tetszőleges méretű lapra legyen szerkesztve a grafika, hanem a beállított oldalméret egyezzen meg a grafika befoglaló méretével! (Ennek megfelelően a kifutók és vágójelek, ha szükségesek az oldal vágott méretén kívül helyezkedjenek el!)
Mérettől függően érdemes egy egészséges távolságot tartani az információknak a lap szélétől, hogy az utómunkálatok során hasznos tartalom biztosan ne vesszen el.

A grafika arányosan kicsinyített méretben történő szerkesztését csak akkor ajánljuk, ha kizárólag vektoros elemeket tartalmaz.
Amennyiben nem csak vektoros részek alkotják a grafikát, akkor figyelembe kell venni, hogy a pixeles alkotóelemeket, képeket arányosan nagyobb felbontásban kell a file-ba helyezni, és ennyivel nagyobb felbontásban is kell menteni a végfile-t.

Pl.: ha 1:2 méretarányban szerkesztem a grafikát, akkor a képelemnek a min. 100 dpi felbontás helyett 200 dpi felbontásban kell bekerülnie, és így 200 dpi felbontásban kell a végfile-omat is mentenem, hogy ez a minőség meg is őrződjön, mikor a gyártás során a teljes méretben nyomtatják.


Grafikai anyag küldése:
A kész grafikákat most már 25 MB-ig e-mail-en is tudjuk fogadni, 25 MB méret felett óriásfájl-küldővel fogadjuk az info@prestigeprint.hu email címre (pl. dropbox stb).
! Kérjük a megrendelő cég és megrendelés nevét minden esetben feltüntetni a megjegyzésben a későbbi könnyebb beazonosítás érdekében!

Tartalom:

Kérjük minden esetben alaposan ellenőrizze át tartalmilag a grafikát (pl. helyesírás, stb.), mert a leadott anyagok tartalmáért mindenkor a megrendelőt terheli felelősség.

Szín:
A nyomtatás CMYK színmódban történik, ezért mindenképpen így érdemes leadni a grafikát, hogy azt a képet lássa a készítő megközelítőleg, ami a nyomaton látható lesz. Az RGB színbontásból CMYK-ra történő átalakításnál színenként különböző mértékű színmódosulással kell számolni. Az átkonvertálásból adódó eltérésekért utólag nem tudunk felelősséget vállalni.
A direkt színeket is kérjük 4 színre (CMYK) bontva megadni.
* Színgaranciát csak az általunk elkészített színminta vagy próbanyomat alapján tudunk vállalni! Ha érzékeny színekről van szó (pl. céges arculati elemek), akkor mindenképpen ajánljuk a színminta kérését. Termékrendelés esetén cégünknél az első A4-es méretű színminta ingyenesen igényelhető 48 órán belüli határidővel. Minden további A4-es színminta díja 1000 Ft / db + áfa.
* Színminta igényét kérjük előre jelezze. Amennyiben nem merül fel gyártás előtt erre vonatkozó igény, nyomtatás után reklamációt már nem tudunk elfogadni.

magnes1Felbontás:
Javasolt felbontás a 150 dpi vagy 60 pixel/cm felbontásban kérnénk az anyagokat a lehető legjobb nyomtatási minőség érdekében.
* Kis méretnél, apró betűk, vékony vonalak megjelenítésénél (pl. névjegy, szórólap, stb.) 300 dpi felbontás szükséges a jó minőségű nyomtatási kép eléréséhez (5 pt-nál kisebb betű zavaros betűképet eredményez digitális nyomtatásban).

*A tervezés befejeztével érdemes adott programban (pl. Photoshop, Adobe Acrobat) felnagyítani 100%-os nézetre a grafikát, így azonnal láthatjuk, milyen lesz majd az 1:1 arányú nyomtatási kép. Amire figyelni kell, hogy ne pixelesedjen, ne homályosodjon a kép vagy a szöveg. Ha cikkcakkossá válnak a vonalak, élek, ez már a grafika szétesésére utal, nem a későbbi nyomtatás hibája lesz.
Ennek oka lehet, ha nem megfelelő felbontású képet használtunk, vagy nem megfelelő felbontásban mentettük le a végfile-t.
Ezt mindenképpen javasoljuk korrigálni, ha megoldható.

Formátum:
A végső, nyomtatásra leadott formátum lehetőség szerint raszteres állomány legyen: Photoshop EPS, JPG vagy TIFF (esetleg zárt Psd, Bmp, Png).
Ezen formátumban leadott anyagok ellenőrzése (méret, felbontás, szín) benne van a termékárban, ingyenesen elvégezzük.
Egyéb állományokat is fogadunk: PDF, EPS, AI, Corel, stb., de ezen formátumok átkonvertálását, konvertálás utáni alaposabb ellenőrzését alkalmanként egy minimális szerkesztési díj ellenében tudjuk elvégezni. Ennek díja grafikánként: 1000 Ft / leadás + Áfa.
! Ezen állományokhoz kérnénk szépen nézőképet, hogy legyen az ellenőrzésnél viszonyítási alapunk.
*A szerkesztés befejeztével össze kell olvasztani a rétegeket, ezzel megelőzhető a későbbi hibás megjelenítés.

Grafikai csomagjaink:
Ellenőrzés – alap csomag: 0 Ft
• Az elsődlegesen kért formátumok leadása esetén : Photoshop EPS, JPG, TIFF, PNG, BMP zárt állományok.

• Minden esetben gyártás előtt ellenőrizzük a file méretét, színét, felbontását, 1-2 nagyításban a képminőséget, ezek után nyomtatjuk.

• Ebben az esetben feltételezzük, hogy hozzáértő szakember szakszerűen, a segédleteinknek megfelelően szerkesztette meg a grafikát, és az alap ellenőrzésen túl egyéb teendő nélkül gyártásra küldhető az anyag.

Ellenőrzés – extra csomag: 1000 Ft / grafika / alkalom + áfa
• Amennyiben a másodlagosan megadott file-formátumok valamelyikében kapjuk az anyagot : PDF, EPS, AI, Corel, stb.

• Amikor nem biztos megrendelőnk az elkészített anyag minőségében, gyárthatóságában.

• Ez az ellenőrzési csomag tartalmazza az átkonvertálást nyomdai állományra, és egy jóval alaposabb részletes ellenőrzést (maximum 30 perc időtartamban), mely során helyreállítjuk az átalakításból esetlegesen adódott eltéréseket, hibákat is, és ha szükséges ellenőrző nézőképet küldünk vissza a nyomdakész anyagról, aminek jóváhagyása után megkezdődhet a gyártás.

• Az alaposabb ellenőrzés után jelezzük ügyfelünknek, ha megítélésünk szerint bármilyen probléma léphet fel a nyomtatás során, így korrigálható még gyártás előtt a hiba, ezzel pedig jelentős plusz költséget takaríthat meg.